– material destinat specialiștilor din domeniul medical –

Nivelul vitaminei D din organismul bebeluşilor pare să fie un indiciu pentru riscurile la infecţii respiratorii în timpul copilăriei şi dezvoltarea afecţiunii numită respiraţie şuierătoare, în primii ani de viaţă, însă fără nici un risc pentru a dezvolta astm. Rezultatele unui studiu publicat în revista „Pediatrics” în 2011 susţin teoria conform căreia deficienţa de vitamina D contribuie la un risc crescut de infecţii.

Datele cercetătorilor sugerează că asocierea dintre vitamina D şi respiraţia şuierătoare (wheezing), care poate fi un simptom pentru multe boli respiratorii şi nu doar pentru astm, este cauzată în mare parte din cazuri de infecţii respiratorii. De exemplu, bronşiolita – o boală virală care afectează micile canale din plămâni – este o cauza des întâlnită de spitalizare în rândul copiilor.

Deşi vitamina D este asociată, în mod normal, cu rolul pe care îl are în dezvoltarea şi menţinerea oaselor puternice, datele recente sugerează că aceasta este esenţială şi pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Vitamina D este produsă de organism ca răspuns la expunerea la lumina soarelui, însă atingerea nivelului ei optim în timpul iernii este o provocare, în special în ţările unde iarna durează mult. Studiile mai arată şi faptul că acei copii născuţi de mame care au luat suplimente de vitamina D în timpul sarcinii sunt mai puţin predispuşi la a dezvolta afecţiunea numită respiraţie şuierătoare în timpul copilăriei.

Cercetătorii au analizat datele a peste 1.000 de copii din Noua Zeelandă. Medicii au strâns o gama largă de date, printre care şi probe din sângele cordonului ombilical de la copiii ai căror mare s-au înscris în studiu. Mamele au răspuns la o serie de întrebări printre care unele se refereau la boli respiratorii sau boli infecţioase, apariţia respiraţiei şuierătoare şi astm – în perioada dintre vârsta de 3 luni şi 15 luni şi apoi anual până la împlinirea vârstei de 5 ani.

Rezultatele studiului, după primii cinci ani din viaţa participanţilor, au arătat că un nivel scăzut de vitamina D în sângele cordonului ombilicat a dus la un risc cumulat crescut de respiraţie şuierătoare în acea perioadă. Însă nu s-a găsit nici o asociere semnificativă între nivelul vitaminei D şi diagnosticul de astm la vârsta de 5 ani. Aceste rezultate nu înseamnă însă că vitamina D nu este importantă pentru persoanele cu astm. Este o diferenţă mare între ceea ce cauzează astmul şi ceea ce duce la înrăutăţirea astmului deja existent. De vreme ce infecţiile respiratorii sunt mai comune în cazul persoanelor cu astm, suplimentarea vitaminei D poate ajuta la evitarea crizelor de astm, în special toamna şi iarna atunci când nivelul vitaminei D scade.