Când începi administrarea alimentelor solide, nu te aștepta ca ele să înlocuiască mesele de lapte. Într-o primă fază, este vorba doar despre tranziția către un alt tip de alimentație, proces care durează. Uite care sunt cele 3 etape ale diversificării.

Etapa 1*: prima lingurita (nu mai devreme de 17 săptămâni)

Repere în dezvoltarea bebelușului:
• A pierdut reflexul de extruziune și poate lua mâncare din linguriță.
• Își poate plimba mâncarea înainte și înapoi în gură, cu ajutorul limbii, înainte să o înghită.

Ce poate mânca?

• Poate înghiți piureuri moi, alimente bine pasate cu furculița.
Dacă bebelușul este gata pentru începerea diversificării (Când începi diversificarea), poți începe să introduci primele alimente semisolide, simple, fără gluten și cu risc scăzut de a declanșa alergii.

Atenție la fructele și legumele cu semințe mici (dovlecei, banane) care pot declanșa alergii, dacă micuțul tău are teren atopic. Oferă-i: piureuri din fructe și legume, cereale (fulgi de orez, porumb),  carne de pui sau curcan, ouă tari (gălbenuș), mazăre, hummus, iaurt.

 

Etapa 2: 6-9 luni

Repere în dezvoltarea bebelușului:
• Poate plimba alimentele prin gură.
• Are câțiva dințișori și face mișcarea de mestecare.
• Încearcă să se autoservească, întinzând mânuțele către linguriță sau castronul cu mâncare.
• Poate bea din cănuță (cu puțin ajutor)

Ce poate mânca?
• Poate mânca piureuri mai groase, cu bucățele de legume, fructe sau carne, poate molfăi o banană sau o bucată de fruct (atenție la fructele și legumele crude, încă nu le poate mesteca foarte bine și se poate îneca!)
Oferă-i piureuri de fructe și legume, combinate sau nu cu cărniță, brânzică de casă, compot, supă strecurată sau pasată de legume.

Etapa 3: 9-12 luni

Repere în dezvoltarea bebelușului:
• Are dințișori noi.
• A început să meargă de-a bușilea sau chiar face primii pași, dacă este susținut.
• Încearcă și chiar reușește (chiar dacă împrăștie mâncare prin toată bucătăria) să folosească o lingură și să se servească din castronaș (dacă e încurajat în acest sens).

Ce poate mânca?
Este timpul pentru meniuri mai complexe, cu bucăți întregi, pentru a-l stimula să mestece. Fii atentă la meniurile pe care le alcătuiești, pentru că bebelușul se află într-o etapă de creștere accelerată și are nevoie de multe vitamine și minerale. Vezi care sunt meniurile potrivite pentru această etapă și cât trebuie să mănânce la această vârstă.

* Pentru cresterea si dezvoltarea optima a copiilor Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, si continuarea alaptarii in paralel cu diversificarea, pana la varsta de 2 ani. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră.