– Material destinat specialiştilor în domeniul medical –

Un stil de viaţă sănătos ar putea preveni aproximativ o jumătate din cauzele care duc la diabet în timpul sarcinii, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite. S-a aflat că femeile tinere care mâncau sănătos, făceau exerciţii fizice regulat şi au renunţat la fumat înainte şi în timpul sarcinii erau mai puţin expuse riscului de a dezvolta diabet gestațional. „Diabetul gestațional este o boală gravă şi poate duce la complicaţii la naştere dacă nu este identificat şi gestionat cu grijă”, declară Dr. Richard Elliot.

Aceste descoperiri subliniază cât este de important ca femeile să renunţe la fumat şi să îşi păstreze o greutate sănătoasă, o dietă echilibrată şi un stil de viaţă activ din punct de vedere fizic înainte şi în timpul sarcinii, pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet gestațional.

Diabetul este o boală care se caracterizează prin prea multă glucoză (zahăr) în sânge. În mod normal, cantitatea este controlată de hormonul numit insulină. Totuşi, în timpul sarcinii, unele femei au un nivel mai ridicat de glucoză în sânge iar organismul nu poate produce suficientă insulină.

Diabetul gestațional apare de obicei în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru (după săptămâna 28) şi dispare după ce copilul se naşte. Femeile cu diabet gestațional au un risc crescut de tensiune arterială ridicată şi pre-eclampsie în timpul sarcinii şi un risc foarte ridicat de diabet de tip 2 după sarcină.

O echipă de cercetători au examinat efectul factorilor ce ţin de stilul de viaţă asupra riscului de a dezvolta diabet gestațional. Rezultatele lor se bazează pe monitorizarea a mai mult de 14.000 de femei sănătoase. Informaţii precum greutatea, dieta, nivelul activităţii fizice şi statusul fumatului au fost colectate iar cazurile de diabet gestațional au fost validate de rapoartele medicale. Diabetul gestațional a fost raportat în cazul a 823 de sarcini.

Factorul cu cel mai mare risc individual pentru diabet gestațional a fost greutatea excesivă sau obezitatea – un index al masei corporale (IMC) mai mare de 25 înainte de sarcina. Femeile cu IMC mai mare de 33 erau de 4 ori mai expuse riscului de a dezvolta diabet gestațional decât femeile care au avut un IMC normal înainte de sarcină.

În cazul femeilor care au eliminat mai mulţi factori de risc (nu fumau, făceau sport regulat şi aveau o dietă sănătoasă), riscul de a avea diabet gestațional a scăzut cu 41% în comparaţie cu alte femei însărcinate. Dacă femeile aveau un IMC mai mic de 25 înainte de sarcina (în combinaţie cu înlăturarea celor 4 factori de risc), riscul de a dezvolta diabet gestațional a scăzut cu 52%.

Un aspect important este că a nu fuma, a mânca sănătos şi a face sport au fost asociate cu un beneficiu substanţial chiar şi pentru femeile care erau supraponderale sau obeze înainte de sarcină.

În comparaţie cu femeile care nu au bifat nici unul din factorii cu risc redus, cele care au respectat cele patru criterii (greutate sănătoasă, dietă echilibrată, sport regulat şi lipsa fumatului) au avut un risc de 83% mai mic de a dezvolta diabet gestațional.

Schimbarea obiceiurilor şi a stilului de viaţă este dificilă, însă femeile sunt în mod special motivate atunci când află că sarcina şi naşterea se vor desfăşura fără mari riscuri atât pentru sănătatea lor cât şi pentru sănătatea copiilor.