Diversificarea poate fi o încercare pentru orice mamă. Dacă până la vârsta de 6 luni totul a fost simplu datorită alimentaţiei exclusiv lichidă, odată cu diversificarea trebuie să îţi pui creativitatea la treabă în bucătărie. La atenţia pe care trebuie să o acorzi nutrienţilor se adaugă şi provocarea de a găsi reţete gustoase în fiecare zi.

Introducerea unui meniu diversificat şi sănătos va influenţa obiceiurile alimentare ale micuţului tău şi îi va asigura nutrienţii de care are nevoie pentru a creşte sănătos şi puternic.

Iată 3 idei de reţete gustoase şi hrănitoare pe care le poţi pregăti cu uşurinţă:

Piure de ţelină, morcovi şi măr

A pune împreună legumele şi fructele într-un piure poate fi o metodă de a-l determina pe micuţul tău să exploreze cât mai multe arome. În plus, acest piure este bogat în nutrienţi.

Ingrediente:

  • O ţelină mică, curăţată de coajă şi tăiată în bucăţi (aproximativ 200g)
  • 3 morcovi mici, curăţaţi de coajă şi tăiaţi rondele (aproximativ 200g)
  • 2 mere, curaăţate de coajă şi cotor şi tăiate cuburi
  • O lingură de lapte

Preparare:

  1. Pune ţelina, morcovii şi merele să fiarbă la bain marie pentru 15 minute.
  2. Când sunt gata, pasează-le până obţii un piure fin şi adaugă laptele.

 

Piure de linte şi cartofi dulci

Bebeluşii adoră gustul cartofilor dulci şi în combinaţie cu lintea roşie obţinem o sursă bogată de proteine, fier şi fibre. Poţi adăuga şi o lingură de iaurt natural pentru un aport de calciu.

Ingrediente:

  • Un cubuleţ de unt
  • Coriandru măcinat (opţional)
  • 50g linte roşie
  • 375g cartofi dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi cuburi
  • 1 lingură de iaurt (opţional)

Preparare:

  1. Topeşte untul într-o tigaie, adaugă coriandrul şi ţine-l la foc 1 minut. Adaugă lintea şi cartofii dulci, apoi pune apă cât să îi acopere.
  2. După ce începe să fiarbă, pune un capac şi mai ţine pe foc încă 15 minute până ce lintea şi cartofii se înmoaie.
  3. Pasează totul până obţii textura potrivită pentru bebeluşul tău.
  4. Adaugă iaurtul, dacă doreşti.

 

Mini chifteluţe cu peşte

Mini chifteluţe pentru micuţul tău! Sunt perfecte pentru bebeluşii care vor să mănânce siguri şi o modalitate bună de a introduce peştele în dieta lor. Somonul este bogat în acizi graşi Omega 3, importanţi pentru dezvoltarea creierului şi ochilor copilului. Este şi o sursă foarte bună de vitamine D care ajută la fixarea calciului în oase şi dinţi.

Ingrediente:

  • Un cartof mediu
  • Somon file, în jur de 120 grame
  • 1 lingură de porumb şi mazăre congelate
  • 1 lingură de ceapă verde mărunţită
  • 25 g brânză cheddar, răzuită
  • 1 ou mic bătut
  • Ulei

Preparare:

  1. Încălzeşte cuptorul la 200C. Înfăşoară cartofii în folie de aluminiu şi pune-I la copt pentru 1 oră. Înfăşoară şi fileul de peşte şi pune-l în aceeaşi tavă pentru 10-12 minute.
  2. Odată ce cartofii şi peştele sunt gata se pasează împreună cu furculiţa. Se amestecă apoi cu legumele decongelate, ceapă verde, brânza şii oul. Lasă-le să se răcească puţin şi apoi formează mingiuţe din compoziţie. Pune-le apoi pe o tavă în frigider pentru 30 minute.
  3. Pentru copt, încălzeşte cuptorul la 200C. Aranjează chifteluţele în tava cuptorului şi lasă-le la copt pentru 15 minute sau până devin aurii.