Când eşti însărcinată, somnul odihnitor poate fi o provocare. În primul trimestru te vei simţi extrem de obosită pentru ca în cel de-al doilea trimestru să îţi recapeţi vitalitatea şi să fii foarte activă. În al treilea trimestru, pe măsură ce burtica se măreşte, somnul odihnitor va fi greu de prins. Lipsa odihnei te poate face mai sensibilă la răceli, de exemplu, şi chiar la depresie, de aceea este important să nu neglijezi acest aspect. Iată 10 sfaturi pe care le poţi urma pentru a avea un somn odihnitor:

  1. Găseşte o poziţie confortabilă pentru somn. Burtica va deveni tot mai mare, ceea ce va face dificilă găsirea unei poziţii în care să te poţi odihni. De obicei, o poziţie confortabilă este pe o parte şi este bine să o exersezi încă din al doilea trimestru. Specialiştii recomandă dormitul pe partea stângă pentru a preveni presiunea pe care uterul o pune asupra ficatului şi pentru a permite un flux sanguin optim către copil, uter şi rinichi. Un truc pe care îl poţi folosi sunt pernele. Pernele îți pot susține burtica sau le poți pune         între picioare. O pernă lungă este cea mai bună alegere şi îţi poate face somnul mult mai bun.
  1. Încearcă să respecţi un program de culcare şi trezire. Astfel vei reuşi să-ţi reglezi „ceasul interior” care îţi va spune când este momentul să te culci şi când să te trezeşti. Asigură-te că dormi suficient. Cei mai mulţi adulţi au nevoie de 7-9 ore de somn, iar în timpul sarcinii, viitoarele mame au nevoie chiar de un pic mai mult somn. Obiceiul de a merge devreme la culcare îţi va asigura câteva ore în plus de somn care îşi vor arăta beneficiile odată ce vei naşte.
  1. Redu consumul de băuturi bogate în cofeină, precum cafeaua sau ceaiul. Prea multă cofeină afectează somnul în general iar în timpul sarcinii, când somnul este cu atât mai important, poate fi de preferat să restricţionezi cosumul, cel puţin în orele de după-amiază. Specialiştii recomandă evitarea băuturilor ce conţin cofeină după ora 2 după-amiază şi nu mai mult de 1 cană pe zi.
  1. Evită mesele consistente şi consumul de lichide înainte de culcare. Asigură-te că mănânci echilibrat în timpul zilei şi evită mesele consistente cu câteva ore înainte de somn. În plus, bea lichide suficiente în timpul zilei şi încearcă să reduci cantitatea spre seară pentru a nu-ţi întrerupe somnul cu mersul la toaletă. Oricum, pe măsură ce sarcina înaintează, vizitele frecvente la toaletă vin la pachet, însă este bine să le previi pe cât posibil.
  1. Evită mâncarea picantă pentru a nu avea arsuri la stomac. Dacă ai deja probleme de acest fel, aşează-ţi capul pe mai multe perne.
  1. Evită exerciţiile fizice solicitante în apropierea orei de somn. Exerciţiile fizice făcute în timpul zilei îţi vor îmbunătăţi circulaţia şi vor reduce crampele musculare, însă dacă faci exerciţiile înainte de culcare te vor agita. Se recomandă să faci exerciții cu maxim 3 ore înainte de culcare pentru a avea timp să te relaxezi. O baie caldă înainte de somn este ideală.
  1. Pentru a calma crampele la picioare, sprijină piciorul pe perete şi pune presiune pe el sau stai într-un picior. În plus, asigură-te că incluzi în alimentaţia ta suficient calciu (dar la recomandarea medicului) pentru a evita această problemă care îţi afectează somnul.
  1. Învaţă tehnici de relaxare şi respiraţie pe care să le faci înainte de somn. Un exerciţiu simplu: inspiră pe nas până numeri la 4 şi ţine-ţi respiraţia până numeri la 4 şi expiră până numeri la 4.
  1. Dacă ai nevoie de somn în timpul zile, nu te opune. Trezirile frecvente de peste noapte după ce vei naşte vor avea nevoie de susţinere. Aşa că profită pe cât poţi de această perioadă şi oferă-i organismului ce îţi cere. Un somn scurt de 30-60 minute te poate ajuta să recuperezi somnul pierdut în timpul nopţii.
  1. Atunci când chiar nu poţi dormi, nu sta în pat făcându-ţi griji pentru lipsa somnului. Ridică-te şi găseşte-ţi o activitate în afara dormitorului. Vizitează camera copilului, ascultă muzică liniştitoare şi încearcă apoi să te culci din nou.