Cât timp copilul poartă scutec, niciun scaun nu scapă nenumărat sau neanalizat de părinți.  Consistența scaunului evoluează odată cu schimbările din dieta copilului, iar diversificarea este prima mare schimbare care va avea efect asupra digestiei lui.

Intestinele bebeluşului reacţionează la mâncarea pe care o primesc şi, din păcate, constipaţia este şi ea un răspuns. Când un copil este constipat, scaunul rămâne în colon mai mult timp decât ar trebui şi pe măsură ce întârzie să fie eliminat, apa se absoarbe în organism devenind şi mai greu de eliminat. Pe lângă disconfort, eliminarea scaunului tare poate produce durere.

Uneori, scaunul se mişcă mai greu în intestinele bebeluşului şi acest lucru se vede. Dacă bebeluşul tău se încruntă, pare să împingă cu picioruşele şi este agitat, îl poţi ridica astfel încât gravitaţia să îi ajute efortul de a elimina scaunul. Nu orice întârziere a scaunului înseamnă constipaţie, însă.

Primul şi cel mai simplu pas în tratarea constipaţiei este să îi dai mai multă apă copilului pentru a înmuia scaunul. În acelaşi timp, analizează dieta zilnică şi încearcă să găseşti un echilibru pentru a-l ajuta. Bananele, orezul, soia şi produsele care conţin făină albă au proprietatea de a întări scaunul. Perele, piersicile, prunele, caisele, mazărea, pe de altă parte, au efectul opus, ajutând la eliminarea scaunului.

Dacă scaunul este încă tare, sucul de fructe este cel mai uşor “medicament”. Sucul de mere, băut de două ori pe zi este un remediu eficient. Dacă nici acesta nu funcţionează, poţi încerca şi sucul de prune care este foarte apreciat de copii. În plus, o dietă bogată în fibre poate ajuta la păstrarea scaunelor regulate, cu condiţia ca cel mic să bea suficiente lichide.

De asemenea, băile calde şi masajul burticii copilului ajută la relaxare şi, ca urmare, la eliminarea uşoară a scaunului.

Pentru cresterea si dezvoltarea optima a copiilor Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, si continuarea alaptarii in paralel cu diversificarea, pana la varsta de 2 ani. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră.