Este perfect normal ca bebeluşii şi copiii mici să răcească în medie de 6-8 ori pe an. Ar fi mult mai uşor pentru orice părinte dacă ar exista o metodă prin care să îi ferim pe cei mici de orice “boală”, în special în primele luni de viaţă. Din păcate, această metodă infailibilă nu există şi la un moment dat, în primul an de viaţă, bebeluşul tău va răci sau va face febră. Putem totuşi să scădem “şansele” ca cel mic să se îmbolnăvească.

Sistemul imunitar cu care ne naştem este capabil de lucruri uimitoare. Principala lui sarcină este să ne protejeze, identificând orice intră în organismul nostru şi hotărând dacă acel lucru este “prieten” sau “duşman” şi răspunzând conform verdictului. Când trebuie să se apere de intruşi precum bacterii sau virusuri, multe tipuri de celule din organism intră în acţiune.  Unele dintre ele reacţionează prin producţia de proteine ce se luptă cu infecţia, numite anticorpi. Altele, precum celulele albe, pot să atace bacteriile în mod direct şi să le distrugă. Prin aceste mijloace, sistemul imunitar este capabil, de cele mai multe ori, să prevină boala şi să ajute la recuperare atunci când ne îmbolnăvim.

Sistemul de apărare al bebeluşilor. Se ştie că sistemul imunitar al bebeluşilor nu este la fel de eficient ca cel al adulţilor. Nici măcar sistemul imunitar al unui copil mic nu se poate compara cu cel al unui adult. De aceea, vor trece câteva luni până ce bebeluşul va putea lupta împotriva unei infecţii. Totuşi, este bine să ştim că bebeluşul este protejat mai bine decât am putea crede împotriva bolilor. Acest lucru se datorează faptului că în timpul sarcinii, anticorpii din sistemul imunitar al mamei trec prin placentă în organismul bebeluşului. Acești anticorpi rămân activi pentru mai multe luni şi îi oferă nou născutului un plus de protecţie împotriva celor mai des întâlnite boli în această perioadă în care nu pot produce proprii anticorpi. Din păcate, pe măsură ce creşte, bebeluşul beneficiază tot mai puţin de anticorpii mamei, în cazul în care nu este alăptat, desigur.

Laptele matern şi beneficiile lui în imunitate

Acum este momentul în care intervin beneficiile laptelui matern asupra imunităţii. Laptele matern are o valoare nutrițională de neegalat şi în plus asigură bebeluşilor un plus de protecţie. Colostrul, primul lapte pe care mama îl produce, conţine un număr mare de anticorpi şi alte celule care luptă împotriva infecţiilor. Prin laptele matern, mamele pot asigura bebeluşilor o sursă continuă de anticorpi, mult timp după naştere. Copiii alăptaţi sunt protejaţi în faţa multor boli, dacă nu chiar toate, la care mama este imună.

Rolul febrei

Un bebeluş răcit, cu nasul înfundat, poate fi o provocare, având în vedere că asta înseamnă că nu va mânca prea bine, nu se va putea odihni şi va fi destul de agitat. A-l feri pe cel mic de răceală înseamnă mai mult decât evitarea problemelor enumerate mai sus. Din cauza sistemului lor imunitar, copiii mici luptă cu greu împotriva infecţiilor. Febra vine la pachet cu infecţiile şi trebuie luată în serios în primele luni de viaţă. Pentru depistarea cauzei, este nevoie de cele mai multe ori, de o vizită la doctor.

Deşi febra va speria şi cel mai curajos părinte, ea aduce şi beneficii:

– febra stimulează sistemul imunitar pentru a produce celule albe, anticorpi şi interferon, toate având rolul de a proteja organismul împotriva microorganismelor dăunătoare

– prin creşterea temperaturii corpului cu câteva grade, febra face ca bacteriile şi virusurile să nu supravieţuiască mult timp în organism

Precautie pentru o sanatate fara probleme

Acum că am aflat mai multe detalii despre sistemul imunitar al bebeluşilor şi despre benefiicile pe care le conferă anticorpii mamei, ne putem întreba de ce trebuie să fim precauţi chiar şi în jurul bebeluşilor alăptaţi. De vreme ce sunt protejaţi în oarecare măsură de anticorpii mamei  pentru câteva săptămâni după naştere sau chiar luni, în cazul bebeluşilor alăptaţi,motivul ţine de bun simț. Măsuri simple precum spălatul mâinilor, evitarea persoanelor care par bolnave, evitarea copiilor care îşi petrec mult timp într-o colectivitate de copii, evitarea locurilor aglomerate şi închise.