Știm cât de bun este laptele matern pentru sugari, dar prea puține informații se cunosc despre influența alăptării în primii ani de viață. Uite câteva beneficii ale alăptării, care se văd abia peste ani, abia la vârsta grădiniței sau școlii.

Risc scăzut de ADHD
Copiii care sunt alăptați au risc mult mai mic de a dezvolta ADHD (Sindromul Deficitului de Atenție cu Hiperactivitate). Concluziile studiilor sunt clare, chiar dacă cercetătorii nu știu încă dacă laptele matern în sine, prin compoziția lui, are acest merit sau legătura specială care se creează în timpul alăptării între mamă și bebeluș îl ferește pe cel mic de tulburările de dezvoltare și comportament.

Copiii alăptați sunt mai inteligenți
Copiii alăptați pentru cel puțin 6 luni sunt mai inteligenți. Ei obțin scoruri mai mari atât la testele clasice concepute pentru cei mici, cât și la cele care urmăresc dezvoltarea abilităților motorii fine, obținând, în medie, un plus de 6-7 puncte față de colegii de generație care nu au fost alăptați.

Fără probleme de comportament
Bebelușii care au fost alăptați se transformă în juniori echilibrați, care nu suferă de probleme comportamentale. Studii realizate pe mai mult de 10.000 de perechi de mame și bebeluși, de către cercetători de la universitățile Oxford, Essex, York și University College London au demonstrat că acei copii care au fost alăptați nu au dezvoltat probleme emoționale sau de comportament, întâlnite la alți copii de vârsta lor – anxietate, tendința de a minți, hiperactivitate sau violență în comportament.