Dacă plănuiești să rămâi însărcinată, acum este momentul să încerci să îți construiești un stil de viață sănătos deoarece s-a demonstrat științific că alegerile alimentare și obiceiurile de viață au impact asupra sănătății copilului, chiar de dinainte că acesta să fie conceput.

În afară de genetică, sănătatea copilului este influențată și de factori externi, dintre care nutriția are cel mai mare aport. Pentru sănătatea copilului și a viitorului adult, primele 1000 de zile sunt cruciale și ele încep în momentul concepției, încheindu-se la aniversarea primilor doi ani de viață. Hrană pe care cel mic o primește în primele 1000 de zile va determină sănătatea acestuia, abilitățile cognitive și dezvoltarea fizică pentru restul vieții lui. Această perioadă este numită și „fereastra de oportunități”.

Multe din afecțiunile des întâlnite în zilele noastre pot fi legate de nutriția copilului încă din pântec. A consuma o varietate mare de alimente, bogate în nutrienți va asigura o dezvoltare fizică și cognitivă optimă a copilului tău. Ceea ce mănânci și bei în această perioadă contează pentru sănătatea copilului tău pentru totdeauna.

Una din condițiile esențiale pentru sănătatea ta și a copilului este intrarea în sarcină cu o greutate normală și creșterea sănătoasă în greutate în timpul perioadei de sarcină. O greutate medie pe care trebuie să o câștigi în timpul celor 9 luni de sarcină trebuie să se încadreze între 11.5kg și 16kg. În cazul femeilor supraponderale, creșterea în greutate trebuie să fie mai mică. Greutatea mare în timpul sarcinii pune în pericol atât sănătatea ta cât și pe cea a copilului, crescând riscul de diabet de tip 2 sau tensiune arterială ridicată. În plus, copilul poate fi predispus la obezitate și la diabet de tip 2.

Alimentația în timpul sarcinii trebuie să conțină calciu, vitamina D, acid folic, fier și acizi grași Omega 3.

Calciul este esențial pentru dezvoltarea oaselor copilului și pentru a-ți menține oasele sănătoase și puternice, pe parcursul sarcinii. Cantitatea de calciu din organismul mamei trebuie să fie suficientă atât pentru a-i susține creșterea celui mic cât și pentru susținerea sănătății mamei, atât în timpul sarcinii cât și pe timpul alăptării. În caz că aportul de calciu nu este suficient, organismul copilului va luă necesarul din rezervă ta de calciu, ceea ce va duce la probleme precum osteoporoză sau carii dentare.

Unele dintre cele mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate precum iaurtul și brânza. Nu te teme să păstrezi în alimentația ta pe timpul sarcinii produsele lactate, studiile arată că acest lucru nu are nici o influența asupra toleranței viitoare a copilului față de lactate. Alte surse importante de calciu sunt: spanacul, conservele de pește mărunțit, fasolea și semințele.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și este conținută de alimente precum peștele gras și ouăle. La fixarea calciului în organism contribuie și soarele, așa că asigură-te că te expui la lumina acestuia suficient și prudent, în fiecare zi.

Acidul folic este un nutrient esențial pe care trebuie să îl încluzi în alimentația ta, atât sub formă de alimente care îl conțin în mod natural, cât și sub formă de suplimente (400mcg). Ideal este să pregătești sarcină din acest punct de vedere și să te asiguri că acidul folic nu lipsește din dietă ta, continuând obligatoriu pentru primele 12 săptămâni de sarcină. Acidul folic este o vitamină B și previne o malformație a copilului numită spină bifida. Alimentele care te vor ajută în atingerea cantității optime de acid folic sunt: legumele cu frunze verzi, laptele și cerealele.

Fierul este nutrientul cheie în dezvoltarea creierului copilului și de asemenea ajută la creșterea volumului de sânge în timpul sarcinii. Trebuie să consumi alimente bogate în fier de două ori pe zi, pe tot parcursul sarcinii. Poți include carnea roșie, carnea de pui, ouăle, fasolea și legume cu frunze verzi.

Omega 3 este un element important atât pentru creierul copilului tău cât și pentru dezvoltarea sistemului nervos. Încearcă să introduci în dietă ta pește gras de două ori pe săptămâna (somon, păstrăv sau hering). Alte surse de Omega 3 sunt semințele de dovleac și susanul. După ce naști, continuă obiceiul de a avea acizii grași prezenți în dieta ta, deoarece s-a demonstrat că aceștia ajută la prevenirea depresiei postantale.

Începerea sarcinii poate fi un prilej de schimbare a obiceiurilor nesănătoase de viață. Dacă ținem cont de faptul că ceea ce facem și ceea ce mâncăm are un impact major asupra sănătății și duratei de viață a copilului nostru, vom face aceste schimbări cu ușurință. În plus, copilul va avea nevoie de susținerea părinților pentru mulți ani, iar sănătatea acestora este crucială, de asemenea.