Natura a creat cel mai bun aliment pentru bebelușul tău. Laptele matern este întotdeauna proaspăt şi la îndemână, se servește la temperatura ideală pentru bebeluș, nu are microbi, îl ferește pe cel mic de alergii, îi dezvoltă imunitatea și are o compoziția optimă, personalizată, pentru a-și asigura bebelușului creșterea și dezvoltarea. Uite care sunt beneficiile alăptării pentru mamă și copil.

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelușul tău. Cu o compoziție energetică optimă, laptele matern are o mulțime de beneficii pentru cel mic:

  • Prin conținutul său de imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten și fibre prebiotice, ajută la maturarea sistemului imunitar.
  • Contribuie la buna dezvoltare și funcțioare a sistemului cardiovascular al bebelușului, datorită conținutului ridicat de fier, lactoferină, acizi grași polinesaturați și vitamină K.
  • Susține dezvoltarea sistemului osos, printr-un raport optim de calciu, fosfor și vitamina D.
  • Bebeluşii alimentaţi la sân sunt protejaţi imunitar, prezentând astfel un risc semnificativ mai mic de a dezvolta infecţii gastrointestinale, respiratorii sau urinare, astm, eczeme, diabet, leucemie.
  • Bebelușii alăptați fac mai puține otite (nu numai datorită compoziției laptelui matern, ci și datorită mișcării de sucțiune în sine, care ajută la dezvoltarea trompei lui Eustachio și la buna funcționare a urechii interne).
  • Alăptarea îl protejează pe bebeluș de obezitate. Funcționând pe principiul cerere și ofertă, alăptarea oferă bebelușului ocazia de a-și stabili necesarul de hrană, în funcție de necesitățile organismului său, iar compoziția laptelui matern asigură sugarului toți nutrienții de care are nevoie și senzația de sațietate.

Studiile de specialitate arată că bebelușii alăptați sunt, în medie, mai inteligenți decât colegii lor de generație și au o mai bună acuitate vizuală. Alăptarea prezintă o mulțime de beneficii pentru copil nu numai la nivel medical, ci și din punct de vedere al dezvoltării psiho-emoționale. Când este alăptat, bebelușul se simte iubit, apropierea de mamă oferindu-i siguranța și confortul de care are nevoie pentru a se putea dezvolta și a explora lumea.

Beneficii pentru mamă

Alăptarea are o mulțime de beneficii și pentru mamă. Contactul direct cu copilul, piele pe piele, o ajută pe mamă să se lege afectiv mai repede de bebelușul ei, să se calmeze și să se adapteze la noul ei statut de mămică.

Din punct de vedere medical, alăptarea reduce riscul de cancer mamar și ovarian, dar și riscul de declanșare a osteoporozei sau sclerozei multiple.

Oxitocina secretată în timpul alăptării declanșează contracții ale musculaturii uterine, ceea ce ajută la refacerea mai rapidă după naștere, dar și la prevenirea riscului de hemoragii postnatale. Alăptarea este și o bună metodă de a reveni în formă: grăsimile acumulate în timpul sarcinii se topesc atunci când alăptezi!

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Pentru cresterea si dezvoltarea optima a sanatatii copiilor Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni .Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului.