– Material destinat specialiștilor din domeniul medical –

Noile cercetări propun o explicație pentru obezitate bazată pe schimbările neurohormonale înainte de naștere

Oamenii de știință au urmărit fiecare cale posibilă pentru a încerca să descopere de ce ne îngrășăm. Ei au explorat genele, creierul, hormonii, bacteriile intestinale și, bineînțeles, dietele bogate în grăsimi și zahăr și stilul de viață sedentar. Un studiu recent dă vina pe sănătatea precară și obiceiurile nesănătoase ale părinților noștri înainte ca noi să ne naștem.

Articolul, publicat în jurnalul Cell, în ianuarie 2014, analizează impactul dietei mamei asupra sănătății copilului. Această nouă direcție de cercetare nu este nouă – și alte studii au arătat legătură dintre greutatea mamei din timpul sarcinii și greutatea copilului în primii ani de viață și în viața de adult – dar acesta este primul studiu care să dea o posibilă explicație pentru acest fenomen.

Pentru a explora această direcție, cercetătorii au hrănit mai întâi șoareci femele gestante cu alimente bogate în grăsimi în diferite stadii ale gestației pentru a înțelege care este cea mai critică perioadă.

Se pare că mamele șoarece care au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi în timpul gestației au avut pui masculi cu o greutate mult mai mare decât normal și cu un procent mare de grăsimi în sânge decât în cazul mamelor hrănite cu o dietă normală în tot acest timp. Acești masculi au avut și o rezistență mai mare la insulină, intoleranță la glucoză și diabet de tip 2, deși ei au avut o dietă normală după naștere. Interesant este că aceste efecte negative asupra sănătății erau prezente doar la puii femelelor care au primit o dietă bogată în grăsimi.

Urmând aceste descoperiri, cercetătorii au aruncat o privire asupra a ceea ce se întâmplă în creierul acestor șoareci, modificări ce ar putea fi legate de creșterea lor în greutate, concentrându-se în primul rând asupra hipotalamusului care ajută la reglarea metabolismului. Sunt două substanțe chimice care sunt întreținute prin hipotalamus și care sunt cheia în controlarea foamei și a sațietății: aGRP neuropeptida Y, care se eliberează atunci când ne este foame, stimulând apetitul, și POMC (proopiomelanocortin), care este implicată în semnalarea sațietății după ce am mâncat.

La puii de șoarece, neuronii continuă să se dezvolte după naștere, însă la oameni, dezvoltarea neuronală este stabilită la naștere. În consecință, perioad de alăptare la șoareci corespunde ultimului trimestru de sarcină la oameni, ceea ce înseamnă că cea mai critică perioadă pentru oameni este în ultimul trimestru.

În cazul POMC și aGRP, cercetătorii au descoperit că există o densitate scăzută a fibrelor axoni – partea din celulă ce conectează neuronii dintr-o zonă a hipotalamusului cu alta – în cazul șoarecilor proveniți din mame hrănite cu o dietă bogată în grăsimi. Acest lucru este posibil să fi avut un efect asupra procesării insulinei și glucozei, ducând la intoleranță la glucoză și la nivele crescute de insulină.

În plus, se pare că o țintă a acestor neuroni, implicată în suprimarea apetitului și stimularea metabolismului a fost foarte afectată. În mod particular, expresia genetică a hormonului de stimulare a tiroidei TRH era foarte scăzut la puii mamelor hrănite cu alimente bogate în grăsimi. Acest lucru sugerează faptul că potențialul de eliberare a acestui hormon a fost redus, ceea ce duce la reglarea defectuoasă a greutății.

S-au găsit anormalități și la nivelul celulelor pancreatice, ceea ce sugerează, din nou, o deficiență în procesarea glucozei și în secreția insulinei.

Genetică este însă doar o bucată din puzzle și aceasta nu ești singura vinovată de greutatea noastră. Stilul de viață nesănătos și alegerile alimentare greșite ale fiecărui individ contribuie la sănătatea și greutatea acestuia. În concluzie, alimentația echilibrată a mamei în lunile de sarcină este importantă atât pentru sănătatea ei cât și a copilului și a viitorului adult. Nutriția sănătoasă a copilului, în primele 1000 de zile își pune amprenta asupra obiceiurilor alimentare viitoare și, implicit, a sănătății lui.