Nu cred că în secolul 21, pe o planetă cu o populație de peste 7 miliarde de locuitori se mai poate pune problema „datoriei” sau „menirii” femeilor de a face copii.

Alegerea de a naște devine în acest context un angajament care implică doze considerabile de responsabilitate și renunțări. Prin urmare, din punctul meu de vedere, e foarte important ca viitoarea mamă să conștientizeze și să-și asume în întregime viitorul statut din momentul concepției (sau chiar înainte), pe durata sarcinii, și mai ales în primii ani de viață. Cu alte cuvinte, dacă nu poți renunța la obiceiurile tale (fumat, consum de alcool, substanțe halucinogene, droguri), stilul de viață sau tabieturi incompatibile cu sarcina, nu trebuie să faci un copil. Nu am nicio problemă cu femeile care decid asta, nu mi se pare anormal sau ciudat. Am în schimb o problemă cu alegerile iresponsabile care nu-ți afectează doar ție destinul…

Pe acest fond a venit propunerea de a deveni ambasador al campaniei ”Importanța nutriției în primele 1000 de zile”. M-am bucurat că foruri medicale importante din România s-au hotărât să atragă atenția asupra alimentației în general și mai ales în primele 1000 de zile, și m-am alăturat cu mult entuziasm acestui demers. Cred în mesajele acestei campanii și în faptul că cea mai importantă avere pe care i-o poți lăsa copilului tău este o stare bună de sănătate.

Această campanie își propune să informeze și să schimbe mentalități. Drumul este lung, anevoios, iar pașii vor părea mult timp nesemnificativi, dar e nevoie de un punct de pornire. În definitiv, orice drum de 1000 de pași începe cu … primul.