În primele luni, lucrurile erau mult mai simple. Bebe își stabilise deja un program de masă, avea doar lăptic în meniu și totul decurgea ca la carte. Dar atunci când începi diversificarea, totul se complică și brusc, ai mai multe întrebări decât răspunsuri. Uite câteva recomandări ale specialiștilor, pentru perioada în care introduci primele alimente solide.

Ce să faci?
• Cea mai importantă regulă atunci când începi administrarea primelor alimente solide este să nu te grăbești și să îi oferi bebelușului meniuri potrivite pentru etapa de creștere în care se află ( vezi aici mai multe informații despre etapele diversificării).
• Alege cu grijă momentul! Nu introduce primele alimente solide la prima masă a zilei, când bebe este prea înfometat pentru a avea chef de experimente și experiențe noi. Și nici seara, când oboseala de peste zi s-a acumulat și nu va avea răbdare să încerce gusturi noi. A doua masă a zilei este momentul cel mai potrivit pentru primele solide.
• Oferă-i noile alimente puțin câte puțin. Pune piureul pe vârf și bagă-i lingurița doar puțin în guriță, lasându-l pe cel mic să se servească. Nu-i împinge lingurița prea tare în gură, îl vei face să vomite.
• Asigură-te că bebelușul stă bine în funduleț și că, dacă este pus într-un scaun special, este asigurat.
• Adu-ți aminte că primele mese solide sunt doar pentru a-i face cunoștință cu gusturi și texturi noi, ele nu trebuie să înlocuiască complet mesele de lapte, ci doar să le completeze.

Ce să NU faci?
• Nu te grăbi să introduci toate alimentele. Medicii te sfătuiesc să lași trei zile între noile meniuri și să oferi mai întâi variantele simple (piure dintr-o singură legumă sau un singur fel de fructe), pentru a putea observa eventuale reacții alergice.
• Nu-i oferi alimentele solide în biberon. Chiar dacă există variante de tetine pentru hrană solidă, este mai bine ca cel mic să învețe să mănânce cu linguriță și să deprindă tehnica de a mesteca.
• Ferește-te de tacâmurile metalice!
• Dacă faci o porție mai mare de mâncare, nu i-o servi direct din castronaș, pune-i separat cantitatea pentru o masă. Dacă mănâncă direct din castron, până la masa următoare (în cazul în care vrei să-i oferi mai târziu restul de mâncare) se acumulează bacterii, care pot provoca probleme digestive.
• Nu sări peste etape – diversificarea nu este o cursă cu obstacole și nici motiv de mândrie în discuțiile cu alte mămici, de prin parc.
• Nu exagera cu porțiile – stomacul bebelușului este de 10 ori mai mic decât al unui adult.

Pentru cresterea si dezvoltarea optima a copiilor Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, si continuarea alaptarii in paralel cu diversificarea, pana la varsta de 2 ani. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră.