Este adevărat că mai bine de 50% din sarcini apar fără programare și prin urmare pregătirea sarcinii din punct de vedere nutrițional iese din discuție. Însă, în cazul femeilor care s-au gândit să aibă o sarcină în viitorul apropiat, este bine de știu că pot susține sănătatea copilului prin anumiți pași, din punct de vedere nutritiv și al stilului de viață, chiar înainte că acesta să fie conceput.
Un stil de viață sănătos asigură în primul rând sănătatea ta, ceea ce se va reflectă în sănătatea copilului tău. Grija pentru calitatea nutrienților din alimentația ta trebuie să fie o preocupare permanență, însă atunci când te pregătești pentru o viitoare sarcină trebuie să faci câteva adaptări. Toți nutrienții sunt importanți, însă acidul folic este fără îndoială cel mai important dintre ei, înainte de concepție și în timpul sarcinii.
Folatul este o vitamină B care poate fi găsită natural în alimente precum legume cu frunze verzi, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, citrice (portocale, grapefruit), leguminoase (mazăre, fasole, linte), avocado, nuci și semințe.
Folatul creat în laborator se numește acid folic și este ceea ce găsim în alimente fortifiate (de exemplu anumite cereale pentru micul dejun) și în suplimente alimentare. Medicii recomandă un supliment de 400 micrograme de acid folic cu patru săptămâni înainte de concepție, precum și pentru primele 12 săptămâni de sarcină. Însă, dacă ești la vârsta fertilă și activă din punct de vedere sexual este ideal să iei o doză zilnică de 400 micrograme de acid folic, chiar și fără să fi programat o sarcină în următoarea perioadă.
Acidul folic este necesar pentru dezvoltarea normală și închiderea tubului neural, pentru formarea creierului și a măduvei spinării. Acest fenomen se petrece între zilele 21-28 după concepție, când multe dintre femei nici nu știu că au rămas însărcinate. De aceea este recomandat să preintampini această situație. Problemele apărute la închiderea tubului neural pot rezulta în defecte ale tubului neural, dintre care Spină Bifida este cea mai comună.
Este estimat că 70% din defectele tubului neural pot fi evitate prin asigurarea unui nivel optim de folat în cazul femeilor fertile înainte de concepție. În ciudă informațiilor existențe despre măsurile de prevenție, defectele tubului neural sunt încă des întâlnite. 4.500 de sarcini sunt afectate de aceste defecte în fiecare an în Europa, dintre care 72% sunt duse la termen după diagnosticul prenatal.
Spină Bifida este descrisă că fiind una dintre cele mai complexe boli congenitale compatibile cu viața și mai este numită și ruptură de coloană. Povara unui defect al tubului neural asupra copilului și a familiei lui este enormă deoarece copilul se naște cu mai multe handicapuri. Și totuși este una dintre puținele malformații congenitale ce pot fi prevenite prin cea mai simplă cale, luând o doză de 400 micrograme de acid folic înainte de concepție și în primele 12 săptămâni de sarcină.