Deși este un proces cât se poate de natural, și alăptarea se învață. Este foarte important ca mama și bebelușul să găsească poziții de alăptare cât mai confortabile, pentru ca sugarul să se poată hrăni corect, iar alăptarea să fie o experiență plăcută pentru mamă.

Dacă poziția mamei și a copilului sunt corect alese, mama este calmă și relaxată, nu simte durere, sânul este golit după alăptare, iar copilul suge cu mișcări ample, nu scoate sunete zgomotoase în timpul suptului, respiră liber și este pe deplin mulțumit.

Uite care sunt cele mai recomandate poziții pentru alăptare. Nu te speria: doar par, dar nu sunt complicate, iar tu și bebelușul tău veți găsi repede formula cea mai potrivită în care bebe să servească masa.

Poziția culcat lateral

poza-04
Mama este culcată lateral, brațul de jos este îndoit. Copilul stă cu capul în curbura brațului, cu burtica spre mămică (nu pe spate, căci s-ar putea îneca foarte ușor). Această poziție este recomandată pentru alăptarea nocturnă și după ce ai prins ceva experiență, căci manevrarea bebelușului poate fi dificilă.

 

 

Poziția leagăn

poza-06

Mama stă șezând (cât mai comod), cu spatele sprijinit, copilul stă în curbura brațului ei. Dacă alăptează la sânul drept, mama pune mâna dreaptă sub bebeluș, ținându-l în brațe ca într-un leagăn. În același mod se procedează atunci când se schimbă sânul. Pentru ca mama să nu susțină întreaga greutate a copilului și pentru a-l apropia pe cel mic de sân (astfel încât să nu se aplece mama), se poate așeza o pernă sub copil.

 

Poziţia minge de fotbal

poza-08

Pentru copiii prematuri, la alăptarea simultană a gemenilor, pentru femeile cu pieptul mare sau cu mameloanele plate se recomandtă poziția minge de fotbal. Mama stă într-un cot, în poziție semi-verticală. Cu antebrațul susține braţul bebeluşului și spatele (se recomandă plasarea unei perne mari sub bebeluș), iar degetele de la aceeaşi mână susţin căpşorul şi gâtul copilului. Picioruşele sugarului sunt de-a lungul şoldului mamei.

 

Poziţia dansatorului

poza-09

Copilul este culcat pe antebraţul mamei (susţinut de pernă), mâna sprijină sânul pe aceeaşi parte. Copilul suge din sânul opus mâinii care îl ţine. Această poziţie este potrivită pentru alternarea sânilor la acelaşi alăptat, deoarece nu trebuie schimbat modul de ţinere a copilului, iar mama are sub control şi mişcările căpşorului copilului. Această poziţie este folosită la alăptarea copiilor prematuri sau care au dificultăţi la apucarea sânului.

 

Poziţia verticală (ridicată)

poza-10
Poziţia este adecvată pentru copiii cu bărbie mică şi pentru copiii prematuri sau în cazul în care mama are prea mult lapte și există riscul ca sugarul să se înece. Mama stă cu spatele sprijinit pe o pernă în zona lombară și aduce sugarul la piept, dar capul sugarului trebuie să stea într-o parte, pentru a avea o nară liberă, să poată respira. Capul copilului să stea în linie dreaptă (cap şi corp), iar braţul mamei va susţine capul copilului pe partea sânului alăptat.