– Material destinat specialiștilor din domeniul medical –

Îi poți construi micuțului tău un viitor sănătos printr-o nutriție precis adaptată în primele 1000 de zile. Sănătatea copilului tău nu e destin, tu o poți influența, asigurându-i celui mic nutrienții de care are nevoie în fiecare stadiu de dezvoltare.

Stiați că?… În primii ani de viață se formează preferințele pentru gusturi și obiceiuri nutriționale, care au toate șansele să se prelungească pentru tot restul vieții? (1 )
Știați că? … Singura preferință gustativă înnăscută este cea pentru dulce și toate celelalte gusturi se dobândesc ulterior?

În acest sens se apreciază că „sănătatea adultului se edifică în copilărie”. O nutriție precis adaptată în primii ani de viață asigură o bună stare de sănătate, creștere și dezvoltare a micuțului. În plus, aceasta contribuie la formarea unor bune deprinderi alimentare pentru restul vieții. (1)

Alimentația corectă contribuie în mare măsură la prevenirea tulburărilor de nutriție (deficiența de fier și anemia, deficitul de vitamina D și rahitismul, tulburările de tranzit intestinal, malnutriția, cariile dentare etc.). Mai mult, comportamentul alimentar adecvat în perioada primilor ani de viață previne sau întârzie apariția la vârsta de adult a unor boli ale societății moderne, cauzate de stilul inadecvat de viață, cum sunt bolile coronariene, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, unele cancere. (1)

Dar ce înțelegem printr-o nutriție precis adaptată nevoilor copilului?

În lumea modernă, mamele sunt bombardate din toate părțile cu informații legate de nutriția adecvată a copiilor. Acest subiect devine o sursă de stres, mai ales atunci când informatiile sunt total sau parțial contradictorii, iar uneori există tendința de a ceda presiunii de a satisface doar preferințele nutriționale pe care micuțul și le manifestă cu bucurie și mare plăcere (de exemplu se oferă desertul înaintea legumelor).
Perioada de diversificare a alimentației este foarte importantă pentru preferințele alimentare ulterioare. Un studiu din Marea Britanie arată că acei sugari la care s-a început diversificarea cu legume și fructe au avut preferințe pentru aceste alimente și la vârsta de 7 ani. (1)
Membrii familiei sau persoana care are grijă de copil (în cazul în care mama își reia activitatea mai devreme) trebuie să știe și să înțeleagă că încă din momentul inițierii diversificării începe “programarea” preferințelor alimentare pe care copilul și le poate manifesta la maturitate. În plus, diversificarea reprezintă un pas decisiv în dezvoltarea psihică și motorie a copilului. Trebuie evitate excesele de orice fel și nu trebuie încurajate sintagme de genul „pe vremea mea copiii mâncau orice și nu mai aveau nimic”.

Diversificarea trebuie începută progresiv, introducându-se câte un aliment nou pe rând și se lasă un interval de câteva zile între ele. (2)

Diversificarea îi permite micuțului să descopere noi gusturi pe care el încă nu le cunoaște.

Însă nutriția precis adaptată „ca la carte” devine în timp o misiune aproape imposibilă, mai ales dacă unele alimente noi sunt refuzate de copil. Familia nu trebuie să se descurazeje. Prin repetiția oferirii acestor alimente, chiar de 8-10 ori în zilele urmatoare, crește preferința copilului pentru aceste alimente.3 Iar această perseverență va fi răsplătită mai târziu prin sănătatea puiului ei.

În niciun caz nu trebuie încurajat excesul de sare și de zahăr. Pentru a ușura introducerea de noi alimente în regimul micuțului nu este recomandată îndulcirea apei, compoturilor sau a fructelor rase sau zdrobite. Astfel, copilul va descoperi și se va familiariza cu gustul natural al alimentelor. (2)

Studiile demonstrează că excesul de sare în dieta nou-născuților și sugarilor de vârstă mică poate crește tensiunea arterială, ceea ce ar sugera că vârsta de sugar este o perioadă de sensibilitate mare la sare. (3)

De asemenea, este cunoscut faptul că obezitatea cu debut în timpul copilăriei persistă relativ frecvent și la adult. Unul din trei copii obezi va fi obez la vârsta de adult.

Ce este de făcut dacă micuțul refuză să mănânce?

Nutriția precis adaptată este foarte importantă pentru dezvoltarea ulterioară a preferințelor alimentare. Ideal este să i se ofere mese la ore regulate. Nu i se oferă desertul înaintea legumelor „doar ca să înghită ceva”. De evitat scenele penibile: nu-l forțați și păstrați-vă calmul. Dacă refuză sistematic mâncarea, trebuie consultat un medic pediatru.

Dar de la teorie la practică, nutriția precis adaptată este un proces de învățare pe care atât copilul cât și familia îl parcurg împreună. Familia trebuie să se adapteze treptat la nevoile nutriționale ale micuțului, parcurgând cu răbdare și corect fiecare etapă a dezvoltării sale.

Învățarea noilor gusturi reprezintă o experiență minunată pentru micuț și foarte importantă în edificarea obiceiurilor alimentare ulterioare ale adultului.

Un element cheie în dezvoltarea unui comportament alimentar sănătos îl reprezintă modelul familial. Părinții au un impact major asupra tipului de alimente consumate de copil. În primii ani de viață se formează preferințele alimentare și în acest sens o nutriție precis adaptată înca din etapa diversificării este crucială pentru preferințele alimentare ale adulților.
Copiii au o mare capacitate de adaptare la toate tipurile de gusturi generate de bucătăriile din toate regiunile mapamondului.(2)

Încercați să îi oferiți copilului aportul de fier și vitamina D necesar fiecărui stadiu de dezvoltare. În timpul primilor ani de viață, fierul și vitamina D sunt esențiale pentru dezvoltarea cognitivă și fizică pe termen lung. Fierul este cheia oxigenării și dezvoltării creierului, iar vitamina D joacă un rol cheie în aportul de calciu și fosfat pentru sănătatea oaselor și este în corelație cu boli imunologice (astm, diabet de tip 1), boli infecțioase (infecții respiratorii, gripă), precum și cu boli cardiovasculare.