Dezvoltarea bebeluşului tău îţi aduce multe bucurii şi cu siguranţă îţi oferă multe momente de care vă veţi aduce aminte cu drag când va fi adolescent. De la pumnul strâns în care îţi prinde degetul până la a sta singur în funduleţ nu e drum lung, însă acesta necesită atenţia ta şi sprijin pentru a avea parte de o dezvoltare armonioasă.

Dezvoltarea motrică a bebeluşilor începe încă din prima sa zi de viaţă şi momentul în care micuţul tău va reuşi să stea în funduleţ va fi prima realizare a acestuia. Faptul că el va reuşi să stea singur în şezut va fi primul pas spre independenţă şi îi va oferi multă încredere în următoarele sale mişcări.

Dacă te întrebi la câte luni va reuşi copilul tău să stea în şezut trebuie să ştii că vârsta variază de la un bebeluş la altul şi că un rol important îl ai tu ca părinte. Unii copilaşi reuşesc să stea în funduleţ singuri încă de la 5 luni, însă majoritatea ajung în jurul lunilor 7-8 să se bucure de această experienţă. Muşchii spatelui sunt mai puternici şi bebeluşul poate să îşi controleze mişcările, de aceea de la 7 luni acesta ar putea să stea fără sprijin, cu spatele drept, în funduleţ. Sunt bebeluşi care reuşesc la 9 luni să facă acest pas, de aceea nu trebuie să îţi faci griji dacă acest moment nu apare când te aştepţi tu. Trebuie să ai răbdare şi să îl laşi pe micuţul tău să treacă prin etapele necesare de dezvoltare.

Nu te aştepta ca prichindelul tău să facă minuni peste noapte. Acesta trebuie să stea suficient pe burtică, să se rostogolească pentru a îşi întări muşchii. Etapele de dezvoltare ale bebeluşului încep cu ridicarea capului, rostogolirea, statul pe burtică, statul în funduleţ fără sprijin, mersul în patru labe, ridicarea în picioruşe şi genunchi, mersul sprijinit de lucrurile din casă şi în final este primul pas independent.

Ce poţi face ca părinte pentru a îl ajuta să stea în funduleţ şi să aibă parte de această dezvoltare normală? Totul se poate rezuma la cuvântul “joc”. Cumpără-i jucării care fac zgomot, colorate, care să îi atragă atenţia şi să îl facă să îşi mute privirea. Mişcările constante ale privirii sus – jos îl vor ajuta să îşi întărească muşchii şi să stea ulterior în funduleţ.