Există multe motive pentru care un copil se naște înainte de termen. Potrivit March of Dimes, în 25% dintre cazuri există o problemă legată de starea de sănătate a mamei (precum preeclampsia), însă, în restul de 75% din cazuri, nașterile premature au loc în mod spontan și, în mai mult de jumătate din aceste cazuri, doctorii nu au o explicație.

Oricare ar fi motivul pentru care bebelușul tău a venit pe lume înainte de împlinirea celor 9 luni de gestatie, el va avea nevoie de mai multă grijă din partea părinților lor decât un copil născut la termen.  Pentru că el nu a beneficiat de cele 40 de săptămâni de dezvoltare în siguranța pântecului tău, bebelușul tău va fi mai vulnerabil în noua lume.

Este de înțeles de ce plecarea din spital se va face cu emoții. Pentru a fi siguri că aveți toate detaliile despre cum se îngrijește un copil prematur, discutați pe larg cu neonatologul pentru recomandări. Și, la fel de important, aveți încredere în instinctele voastre de părinți.

Alăptarea

Cel mai probabil va trebui să extragi laptele cu pompa după naștere. Chiar dacă bebelușul nu va putea să sugă, poate primi mici cantități de colostru pentru ca imunitatea lui să beneficieze de calitățile unice ale acestui lapte de început. Continuă să extragi laptele până ce micuțul tău va fi gata să sugă singur. El va mânca mai puțin decât bebelușii născuți la termen și va avea nevoie de mai mult timp la fiecare masă. Alăptarea este în mod deosebit importantă pentru copiii născuți prematur.

Contactul piele pe piele

Prematurii ținuți direct pe piele de mamele lor se simt în siguranță, regăsind temperatura din pântecul tău și simțind bătăile inimii tale care îi sunt familiare. Astfel, el se va adapta mai ușor noului mediu. Ca urmare, vor recupera mai rapid dezvoltarea fizică și cognitivă.

Asigurați o atmosferă liniștită

Lumina puternică și zgomotele puternice nu sunt pe placul bebelușilor prematuri, de aceea au nevoie de o atmosferă liniștită, cu lumina difuză, mai ales atunci când sunt agitați și plâng.

Aveți răbdare, va avea propriul ritm de dezvoltare

Nu vă faceți griji dacă micuțul vostru nu va sta în funduleț mai târziu decat alți copii. Dacă s-a născut cu două luni înainte de termen, când va avea 8 săptămâni va putea fi considerat nou-născut. Totul se petrece cu întârziere, proporțional cu vârsta la care s-a născut.