Atunci când vine vorba de pregătirea mâncării bebeluşului cea mai întâlnită întrebare este “cum gătim mâncarea bebeluşului astfel încât să păstreze cât mai mulţi nutrienţi şi aroma?” În continuare vom face o trecere în revistă a diferitelor metode de gătire şi felul în care conţinutul nutrițional este afectat de preparare.

Gătitul la abur este metoda preferată deoarece pierderea nutrienţilor este minimă

Cu cât un aliment este expus la o temperatură mai mare şi acoperit de apă, cu atât se pierd mai mulţi nutrienți.  Gătirea alimentelor la abur ajută la menţinerea vitaminelor solubile în apă. Vitamina C este o vitamină importantă care este solubilă în apă, care ajută la absorbţia fierului. Aburul învăluie alimentele şi nu le înmoaie în apă. Apa care rămâne poate fi folosită ca supă sau pentru subţierea piureurilor.

Fierberea şi fierberea înăbuşită. Dezavantajul este că duce la pierderea nutrienţilor (vitamine solubile în apă şi minerale). Această pierdere poate fi limitată folosind cantitatea potrivită de apă pentru tipul necesar gătirii, fără surplus.

Coacerea și frigerea la cuptor intensifică aromele și păstrează mare parte din nutrienți

Avantajul este că astfel poţi găti catități mari de mâncare, se pierd puţini nutrienţi şi mâncarea se digeră uşor.  Este o metodă bună de preparare a mâncării bebeluşului deoarece intesifică aromele şi nu mai necesită adăugarea altor ingrediente în afară de lichid pentru a subţia piureul. Cartofii, cartofii dulci, porumbul şi păstarnacul se prepară foarte bine prin coacere fără ulei.

Prăjirea alimentelor, doar dacă este nevoie

Prăjirea superficială este preferată prăjirii în profunzime. Prăjirea în profunzime la temperaturi mari poate produce chimicale toxice precum peroxidul, aldehidele, cetone etc. În plus, este recomandat să evităm refolosirea uleiului.  De exemplu, este de preferat să prăjim într-o cantitate mică de ulei de măsline, decât să scufundăm alimentul în uleiul încins.

Frigerea pe grătar (cel puțin la cel pe cărbuni) nu este recomandată ca metodă de preparare a mâncării bebeluşilor şi copiilor.