Prin intermediul acestui articol, îţi oferim răspunsuri rapide la cele mai frecvente întrebări despre alăptarea nou-născutului. Descoperă dacă temerile sau întrebările tale se regăsesc aici.

Doare alăptarea?

Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă! Dacă doare, atunci este posibil să fie greşită ataşarea bebeluşului la sân. Rănile care apar la nivelul mameloanelor trebuie tratate eficient pentru a nu compromite sănătatea sănului sau alăptarea. După corectarea poziţiei de ataşare, procesul de alăptare nu trebuie să mai fie dureros.

Cât timp este bine să alăptez?

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă că alăptarea să continue pentru cel puţin 12 luni şi apoi pentru atât timp cât doreşte mama sau copilul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, apoi continuarea alăptarii în paralel cu diversificarea alimentaţiei până la cel puţin 2 ani.

Trebuie să-mi pregătesc sânii/mameloanele în mod special?

Deja ştii faptul că pielea de pe mameloane şi sâni este foarte sensibilă. Sânii au, de asemenea, glande speciale care ajută la păstrarea pielii umede şi flexibile şi chiar le spun copilului unde se află mamelonul pe baza mirosului! Nu este nevoie să foloseşti săpunuri sau loţiuni pentru a menţine pielea curată şi hidratată. De fapt, unele mame constată că parfumurile, loţiunile parfumate, săpunurile şi alte subtanţe chimice sunt prea iritante şi uscate. Deci, foloseşte doar apă pentru a-ţi curăţa sănii.

De unde ştiu că bebeluşul meu are parte de suficient lapte?

Ca regulă, 4-6 scutece umede şi 3-4 scaune, în 24 de ore, indică faptul ca bebeluşul primește suficient lapte.

Pot alăpta fără să ma expun?

Absolut! Există îmbrăcaminte specială, disponibilă, în mod expres, pentru alăptarea discretă. Practică în faţa unei oglinzi până când te simţi confortabil că nu arăţi nimic din ce nu îţi doreşti.

Care sunt beneficiile alăptării?

Un copil mai inteligent şi mai sănătos, cu risc mai mic de alergii. Risc mai mic de cancer la sân, cancer ovarian şi de col uterin. Îţi revii mai repede în formă după naştere. Se creează o legatură minunată şi durabilă cu bebeluşul tău. Un alt mare beneficiu este contribuţia la sistemul imunitar al bebeluşului.

Pot să alăptez daca nu am sânii mari?

Da! Mărimea nu are nimic de-a face cu producţia de lapte. Schimbările la nivelul sanului, din timpul sarcinii, pregatesc sănii să producă lapte.

Nu trebuie să renunţ la mâncarea preferată?

Deloc. Doar adoptă o dietă echilibrată, cât mai mult diversificată, pentru a-I oferi organismului energie, dar şi vitamine, minerale şi alți nutrienți importanți pentru sănătate.

Alăptatul nu te leagă mai mult de casă?

Nu. În timpul primelor luni, un copil alăptat este foarte uşor de luat peste tot cu tine. Doar împachetează câteva scutece suplimentare, un schimb de haine pentru bebeluş, şi sunteţi gata de plecare!

Cât durează să alăptezi?

La scurt timp după naşterea bebeluşului, alăptarea durează, de obicei, între 15 şi 20 de minute la fiecare sân şi majoritatea mamelor oferă ambii sâni la fiecare sesiune de alăptat. Dacă bebeluşul adoarme, începe urmatoarea hrănire de la sanul la care nu a fost alăptat bebeluşul la ultima hrănire. Mai târziu, deoarece copilul devine mai eficient, o întreagă sesiune de alăptat poate dura doar 10-15 minute.

Mameloanele mele sunt plate. Voi fi capabila să alăptez?

Da. Alăptarea cu succes nu depinde de mărimea sânului sau de mărimea mameloanelor. Bebelușul se atașează de sân, nu de mamelon. O atașare corectă are la bază prinderea unei porțiuni cât mai mari a areolei mamare, prin urmare toate mamele pot alăpta indiferent de forma mamelonului, chiar dacă uneori e nevoie de mai mult ajutor.

Șansele ca alăptarea să fie de succes cresc pentru o mamă cu mameloane plate sau ombilicate daca bebelușul e obișnuit cât mai devreme cu suptul direct de la sân.

Este alergia la laptele de mamă comună?

Alergia la laptele matern nu este atât de frecventă precum alergia la laptele de vacă sau laptele de praf.

Alergia la laptele de vacă sau laptele praf este destul de comună, nu alergia la laptele matern. De aceea, recomandăm alăptarea exclusivă în primele 6 luni. În primele luni de viaţă, intestinele bebeluşului nu sunt complet maturate şi proteinele prezente în laptele de vacă pot fi transferate prin laptele matern.  Proteinele în exces și de calitate inferioară suprasolicită rinichii și ficatul copiilor, putând duce pe termen lung la apariția obezității la vârsta de adult.

Ar trebui să-mi alaptez copilul noaptea sau nu?

Da, dacă bebeluşul cere. Alăptarea, în timpul nopţii, măreşte producţia de lapte matern deoarece noaptea este secretată mai multă prolactină decât în timpul zilei.