Pentru că sistemul lor imunitar nu este încă pregătit să lupte împotriva agresiunii microbilor din mediul înconjurător, bebeluşii au nevoie de o igienă atentă şi riguroasă. Astfel, îngrijirea zilnică a bebeluşilor implică toaleta de dimineaţă, baiţa şi toaleta de după baiţa care include curăţarea fetei şi a capului bebeluşului, tăierea unghiilor, îngrijirea bontului ombilical şi îngrijirea genitală. Iată câteva informaţii care să te ajute să cunoşti nevoile bebeluşului tău în materie de igienă.

Curăţarea feţei şi a capului bebeluşului

Ochii, nasul şi urechile bebeluşului tău au nevoie de o curăţare uşoară o dată pe zi.

Cu mâinile curate, umezeşte o bucată de vată de bumbac cu apă caldă şi curăţă uşor pleoapele nou-născutului, ochiul se va şterge dinspre colţul intern înspre colţul exterior. Utilizează o altă bucată de vată de bumbac pentru fiecare ochi.

Poţi să cureţi ochii, nasul şi urechile bebeluşului atunci când îl îmbăiezi. Este suficient să foloseşti doar apă pentru a-i curăţa faţa deoarece pielea de pe faţa bebeluşului este prea sensibilă pentru săpun.

Câţiva paşi legat de curăţarea feţei bebeluşului

  • Şterge uşor fiecare nară pentru a scăpa de mucus. Este mai bine să nu pui nimic în nările copilului (inclusiv beţişorul de bumbac). Acest lucru poate deteriora mucoasa nasului şi poate provoca sângerare.
  • Şterge în spatele urechilor bebeluşului şi în jurul fiecărei urechi. Ai grijă să nu lipeşti nimic în ureche deoarece este foarte uşor să provoci daune.
  • Şterge uşor sub bărbie şi gât, asigură-te că ştergi bine între pliurile pielii.
  • După spălarea părului bebeluşului, usucă-l mişcând uşor prosopul, înainte şi înapoi, de-a lungul scalpului.

Ştiai că? Strănutatul frecvent al bebeluşului îl ajută pe acesta să îndepărteze dopul de mucus din cavitatea nazală.

Unghiile şi bontul ombilical

Foloseşte foarfece de unghii pentru a tăia unghiile bebeluşului. Cere ajutorul partenerului tău – unul îl va ţine pe nou-născut, iar celălalt îi va tăia unghiile. Poţi încerca să tai unghiile bebeluşului atunci când acesta doarme.

Paşi pentru curăţarea bontului ombilical:

  • Spală-te pe mâini, înainte de a manipula bontul ombilical, şi evită să-l atingi ori de câte ori este posibil.
  • Păstrează zona buricului curată prin toaletarea cu apă. Nu este neapărat nevoie să utilizezi creme antiseptice sau alcool pentru a-l curăţa şi nu este nevoie să faci bandajul buricului.
  • Asigură-te că bontul se usucă, în mod corespunzător, după baie. Bontul se va usca şi se va vindeca mult mai repede dacă îl expui la aer cât mai mult posibil. Deci, nu încerca să îl acoperi cu pantaloni sau scutece. Împinge scutecele în jos şi departe de bont.

Îngrijirea genitală

Atunci când îţi îmbăiezi fetiţa, umezeşte o bucată de vată de bumbac, îndepărtează picioruşele şi şterge între labii cu vata de bumbac. Porneşte din faţă şi şterge uşor până în spate. Pentru baieţei, clăteşte uşor zona genitală cu apă în timp ce îi faci baie.

Oferă-i bebeluşului tău un timp în care să stea fără scutec pentru ca pielea să respire şi să stea la aer. În acest mod, poţi preveni erupţiile cutanate.

Alte sfaturi:

Nu uita ca temperatura din camera de baie trebuie să fie de aproximativ 27-28°C, adica cu 4 – 5 grade mai crescută faţă de cea obişnuită din cameră, iar temperatura apei de baie 37 – 38°C. Pentru baiţă, vei folosi doar săpunuri sau şampoane speciale pentru nou-născuţi.

Hainele bebeluşului trebuie să fie întotdeauna curate, confecţionate din materiale naturale (bumbac, lână, in) şi se vor spăla separate de hainele adulţilor, folosind  un detergent special pentru copii.