Masajul este o modalitate minunată de a-ţi exprima dragostea şi grijă pentru bebeluşul tău. Mai mult, masajul îl poate calma pe bebeluş şi îl poate ajuta să doarmă. Pentru a afla de ce este important masajul, care sunt beneficiile sale, dar şi ce tipuri de masaj există, te invităm să citeşti mai departe acest articol.

De ce este important masajul?

Există numeroase modalităţi prin care masajul bebeluşului poate aduce beneficii atât fizice, dar şi emoţionale. Masajul poate ajuta bebeluşul:

 • Să se dezvolte mental, social şi fizic;
 • Să stea relaxat şi liniştit;
 • Să fie mai puţin agitat şi să nu plângă;
 • Să doarmă mai bine.
 • Este o modalitate excelentă pentru a te conecta cu bebeluşul tău.
 • Te ajută să devii mai încrezătoare în felul în care interacţionezi cu bebeluşul şi să-i recunoşti mai bine nevoile.
 • Masajul te poate ajuta pe tine ca mamă să ai o interacţiune pozitivă cu bebeluşul.
 • Poate fi o modalitate foarte bună pentru ca partenerii, bunicii şi fraţii să formeze o legatură strânsă cu noul membru al familiei.
 • Masajul regulat al bebeluşului îl ajută pe acesta să doarmă mai bine. Muşchii corpului se relaxează şi respiraţia devina mai adâncă deoarece masajul ridică nivelurile de oxitocină care determina starea de bine atât pentru tine, cât şi pentru bebeluşul tău.

Rolul masajului pentru dezvoltarea bebeluşului

Masajul bebeluşului are un rol direct în dezvoltarea acestuia. Practic, stimularea naturală a bebeluşului prin masaj influenţeaza pozitiv dezvoltarea sa generală, de la nivel biologic, la cel psihologic. În acelaşi timp, prin masaj sunt stimulate sisteme vitale (ce nu sunt mature la naştere) ca sistemul circulator, procesele digestiv şi excretor, dar şi sistemul imunitar. Masajul mai poate avea şi un rol de vindecare, spre exemplu dacă bebeluşul are o afecţiune musculo-ligamentară (picior tal valg, strâmb congenital – formă uşoară, etc.)

Tipuri de masaj

Înainte de a începe masajul bebeluşului, asigură-te că este cald şi linişte în cameră. Scoate-ţi bijuteriile, şi pune, în palme, nişte ulei pentru bebeluşi. Dezbracă bebeluşul de haine şi foloseşte o paturică impermeabilă în loc de scutec, apoi aşează-l pe un prosop moale. Începe prin a cuprinde mâinile bebeluşului, frecându-i uşor palmele cu degetele de câteva ori. Dacă bebeluşul reacţionează bine, poţi continua cu picioarele şi restul corpului.

Bebeluşul va beneficia din plin de aceste tehnici liniştitoare. Iată câteva dintre principalele tehnici de masaj ale bebeluşului:

Masajul picioarelor – Se recomandă mişcari ferme, dar blânde, în  jurul picioruşului bebeluşului şi apoi alunecarea mâinilor de la coapsă până la gleznă. Fă acest lucru, de câteva ori, apoi repetă mişcarea şi pentru celălalt picior.

Masaj la burtică – Aşează-ţi uşor mâinile la nivelul ombilicului bebeluşului tău. Printr-o mişcare în sensul acelor de ceasornic, freacă vârfurile degetelor, ferm şi uşor, peste burtică, într-o mişcare circulară. Repetă.

Masajul braţelor – Masează uşor braţul bebeluşului, cu ambele mâini, pornind de la umăr şi îndreptându-te apoi până spre încheietura mâinii. Repetă de două sau trei ori, apoi treci şi la celălalt braţ.

Masajul gâtului – Susţine capul şi partea superioară a corpului bebeluşului cu o singură mână. Utilizează vârfurile degetelor pentru a freca uşor gâtul bebeluşului într-o mişcare circulară. Repetă aceste mişcări circulare de câteva ori.

Masajul spatelui – Aşează bebeluşul pe burtică, orizontal, în faţa ta, sau aşează-l pe picioarele tale întinse. Cu ambele mâini, pe spatele bebeluşului, începe să mişti fiecare mână înainte şi inapoi (menţinându-le în direcţii opuse) de la baza gâtului pănă la fesele sale. Folosind varful degetelor, masează în cercuri mici, pe o parte şi pe cealaltă a coloanei vertebrale ale copilului. Evită apăsarea directă a coloanei vertebrale. Masează umerii cu mişcări circulare mici. Masează fesele cu mişcări circulare mari.


Ce să evităm?

Masajul bebeluşului este la fel de simplu de făcut, precum este de plăcut. Tot ce ai nevoie este alocarea a 10 sau 15 minute pe zi. Alege un moment când atât tu, cât şi bebeluşul sunteţi relaxaţi. Micuţul trebuie să fie liniştit, dar voios şi activ. Dacă încerci să masezi un bebeluş agitat, îl vei suprastimula şi nu vei reuşi decât să-l faci mai nefericit. Încearcă să începi masajul bebeluşului dupa o schimbare a scutecului sau înainte / după baie.

Dacă bebeluşul devine iritabil, treci la o altă parte a corpului sau, pur şi simplu, ar mai bine să închei masajul pentru această zi. Dacă bebeluşul răspunde bine, începe să-i masezi uşor şi blând fiecare parte a corpului.

Este bine să eviţi masajul bebeluşului atunci când acestuia îi este foame. Se recomandă masajul bebeluşului la aproximativ o oră sau o jumătate de ora după masă. Dacă doreşti să-i oferi un masaj bebeluşului, înainte de ora mesei, fă-o cu 45 de minute înainte, pentru a te asigura că bebeluşul este relaxat şi liniştit.

Sfaturi generale:

 • Efectuează mişcari uşoare, dar ferme şi sigure;
 • Introdu masajul în programul zilnic al bebeluşului;
 • Urmăreşte semnalele transmise de bebeluş pentru a şti când să te opreşti. Un masaj poate dura între 10 şi 30 de minute, în funcţie de starea de spirit a bebeluşului.