Apa asigură absorbţia nutrienţilor esenţiali la bebeluş
Dacă te-ai întrebat vreodată cum ajung toţi nutrienţii din dieta ta la micuţul tău, este bine să ştii că totul începe cu apa care ajută organismul să-i absoarbă în celule şi să transporte vitamine, mineralele şi hormonii la celulele sanguine. Aceste celule bogate în nutrienţi ajung la placentă şi apoi la bebeluşul tău.
Necesarul de apă creşte în timpul sarcinii
Vei avea nevoie de mai multă apă pentru ca organismul tău să funcţioneze bine în timpul sarcinii. În zonele cu climă temperată, femeile însărcinate ar trebui să consume 12-13 pahare de apă (1 pahar = 250ml) în fiecare zi. Încearcă să bei această cantitate de apă pe tot parcursul zilei. Ţine la îndemână o sticlă sau un pahar cu apă şi nu uita să te hidratezi atunci când faci exerciţii fizice sau plimbări. Evită deshidratarea ferindu-te de căldură. Dacă îţi este sete, acesta este deja un semn că organismul tău este desidratat.
Apa ajută la prevenirea infecţilor urinare, constipației şi hemorozilor
Apa ajută la eliminarea reziduurilor. Dacă bei suficientă apă urina va fi diluată ceea ce duce la prevenirea infecţiilor urinare (urina care rămâne prea mult timp în vezica urinară poate deveni mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor ce duc la infecţia urinară).
Apa ajută şi la prevenirea constipaţiei, ajutând reziduurile solide să treacă mai uşor prin sistemul digestiv. Şi odată cu problema constipaţiei apare şi problema hemoroizilor din cauza presiunii la eliminarea scaunului.
Apa poate ajuta la prevenirea oboselii, durerilor de cap şi picoarelor umflate
Circularea eficientă a fluidelor ajută la prevenirea oboselii, nu întâmplător oboseala este unul dintre primele simptome ale deshidratării. Durerile de cap sunt şi ele tot un simptom al lipsei de apă din organism şi pot fi prevenite bând suficientă apă. Apa ajută şi la eliminarea excesului de sodiu, printre altele, ceea ce duce la prevenirea picioarelor umflate.
Ce alte surse de hidratare mai există?
Laptele, apa minerală, sucurile de fructe şi legume (ai grijă la zahărul adăugat) şi ceaiul fără cofeină sunt alegeri foarte bune pentru hidratarea în timpul sarcinii. În plus, trebuie să ţinem cont şi de faptul că 20% din aportul zilnic de apă provine din mâncare. Fructele au cel mai mare conţinut de apă: pepenele, perele, portocalele, merele etc.